V DJZ Prešov uvedú v premiére hru Reného de Obaldiu

18.11.2005 Prešov

Prešov 18. novembra (TASR) - Premiéru predstavenia Víchor v konároch sasafrasu s podtitulom Bláznivý western s pesničkami pripravil na 19. novembra umelecký ...
Prešov 18. novembra (TASR) - Premiéru predstavenia Víchor v konároch sasafrasu s podtitulom Bláznivý western s pesničkami pripravil na 19. novembra umelecký súbor Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Inscenáciu dramatického textu francúzskeho autora Reného de Obaldiu režijne naštudoval hosťujúci Matúš Oľha.

Táto predloha už bola inscenovaná okrem Prešova aj v divadlách v Košiciach a v Nitre, kde mala slušný divácky ohlas. S takým rátajú aj v DJZ. Podľa vyjadrenia Oľhu na dnešnej predpremiérovej tlačovej konferencii zaujme \"komediálny pohľad na svet\". Navyše ide o inteligentného francúzskeho autora, ktorý \"paroduje isté klišé, ktoré sú dobre známe z westernov americkej proveniencie\". Podľa Oľhu sa v hre riešia všeľudské problémy ako generačný problém, vzťahy muža a ženy a boj za svoju predstavu o svete, ale na toto \"vážne jadro\" sa realizátori pokúšajú pozrieť komediálnym spôsobom.
Oľha realizoval v poradí piatu inscenáciu na javisku DJZ so svojím osvedčeným tímom. Dramaturgom predstavenia bol do svojho nedávneho skonu Vasil Turok. Hudbu zložil Róbert Mankovecký, scénu navrhol Štefan Hudák a kostýmy Katarína Oľhová.
 

Vyberte región

mark